Van hun geloof afvallen

Van hun geloof gevallen

De felste aanklachten tegen de islam komen van ex-moslims. Een bloemlezing.

‘Tegen die tijd wist ik dat Mohammed niet de gezant van God was, maar een charlatan, een demagoog met als enige bedoeling mensen te bedriegen en zijn eigen narcisme te bevredigen. Ik wist dat alle kinderlijke verhalen over de hel met verzengend vuur en de hemel met rivieren van wijn, honing en melk, en allemaal orgieën, voortkwamen uit een ziek, onbeschaafd en onzeker bullebakbrein van een man die wanhopig op zoek was naar overheersen, vernielen en zijn eigen macht versterken.’

De Iraniër Ali Sina gaat in Weg uit de islam fors te keer tegen de profeet Mohammed, de koran en alles wat heilig is voor moslims. Met ongeveer 25 voormalige moslims verheft hij in het boek zijn stem tegen de onwetendheid en religieuze dwang die volgens hen de moslimwereld in hun greep houden. Ze getuigen van gruwelijke feiten, zoals de door de moellahs aangemoedigde moord op drie miljoen Bengali’s tijdens de splitsing van West- en Oost-Pakistan.

Samensteller Ibn Warraq, een uit India afkomstige ex-moslim, is niet zachtzinnig te werk gegaan. Uit de bijdrage van Iraniër Azam Kamguian: ‘In essentie is de islam een verzameling geloofsopvattingen en regels tegen menselijke voorspoed, geluk, welzijn, vrijheid, gelijkheid en kennis’. En Abul Kasem uit Bangladesh noteert een reeks gewelddadige en haatdragende soera’s: ‘Ik kan nog veel meer koranverzen citeren om te laten zien hoe gevaarlijk en walgelijk dat boek is.’

De teksten van Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali verbleken bij de felle aanvallen van de schrijvers van Weg uit de islam. Toch is deze aanpak nuttig en nodig. Zoals het ook tijdens de Hervorming en de Verlichting nodig was dat schrijvers hartstochtelijk en agressief tekeergingen tegen het christendom en de katholieke kerk.

Eén ding valt op: bijna alle afvalligen zijn tot hun besluit gekomen na het grondig bestuderen van de koran. Alleen al om die reden is het een slecht idee dit religieuze boek te verbieden. Door hun afvalligheid openlijk uit te dragen, lopen de auteurs grote risico’s: volgens fundamentalistische moslims staat op afvalligheid de doodstraf. Weg uit de islam is een prima boek, ook al gaat het gebeuk met de voorhamer zelfs de hevigste islamcriticus na een tijdje een beetje vervelen.

Het boek opent met een voorwoord van Afshin Ellian, van wie zojuist Allah weet het niet beter verscheen, een bundeling van zijn columns die hij na de moord op Theo van Gogh schreef.

Carel Brendel

Ibn Warraq, Weg uit de islam: getuigenissen van afvalligen. Meulenhoff. €39,90.
Vertaald door Bernadette de Wit

(Bron: AD Weekend, 30 augustus 2008)

Noot: In het nieuwe boek van Ellian staat ook een nieuw essay: Vrede zonder vrijheid en vrijheid in vrede. Lees het fragment, waarin Ellian afrekent met de geschiedschrijving van Geert Mak.

4 opmerkingen:

  1. Heel goed dat dit boek eindelijk is vertaald in het Nederlands. Ja, ik geloof zeker in het nut van dit soort boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Weg uit de islam is een prima boek, ook al gaat het gebeuk met de voorhamer zelfs de hevigste islamcriticus na een tijdje een beetje vervelen."

    Ben ook wel benieuwd hoe vertaalster, Bernadette de Wit, dat heeft ervaren. Gaat het weer een beetje?

    AVe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @hoeiboei,
    ik denk dat het wel meevalt, want het is een prima vertaling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het in de vakantie gelezen. Schokkend!

    BeantwoordenVerwijderen